Новак Джокович се класира за 1/8-финалите на Откритото първенство на Франция.

Двукратният шампион в Париж се нуждаеше от повече от 3 часа и 36 минути на корт "Филип Шатрие", за да преодолее испанеца Алехандро Давидович Фокина след 7:6(4), 7:6(5), 6:2. Tова нов втори труден тест за западния ни съсед, който преди два дни се нуждаеше от два часа и 47 минути, за да преодолее унгареца Мартон Фучович.

Първите два сета се оказаха изключително трудни за сърбина, който на два пъти изоставаше с пробив в първата част, а във втората трябваше да отрази сетбол.

Първият и вторият сет бяха равностойни, а силният вятър на централния корт "Филип Шатрие" направи развръзката им непредвидими.

В първия сет Давидович Фокина поведе с 3:2 и с 6:5 гейма с пробив, но и в двата случая не успяваше да запази брейка си преднина. В тайбрека испанецът имаше преднина от 3:1 точки, но Джокович обърна до 5:3, за да спечели със 7:4 точки след 90 минути игра.

Вторият сет започна с пробив за Давидович Фокина, но Джокович стабилизира играта си и поведе с пробив при 5:4 гейма. Тогава настъпи неочакван спад в представянето на Ноле и Давидович Фокина върна пробива за 5:5. При 6:5 гейма испанецът имаше и сетбол, но с форхенд по диагонала Джокович се спаси от изравняване на резултата в сетовете.

В тайбрека Давидович Фокина навакса изоставане от 1:4 точки, за да поведе с 5:4, но Джокович отново показа огромната си класа и с три поредни точки на сметката си измъкна и втория сет.

В третата част испанецът изглеждаше бе деморализиран и това позволи на Джокович да затвори бързо срещата след 6:2 гейма.

Следващият съперник на сърбина ще е победителят от мача между поляка Хуберт Хуркач и перуанския квалификант Хуан Пабло Варияс.