Михаил Атанасов беше избран за национален треньор от страна на БФТ на българските юноши и девойки на Откритото първенство на Франция "Ролан Гарос". По този повод Атанасов даде специално интервю за сайта на Българска федерация по тенис. 

Бяхте избран за национален треньор от страна на БФТ на българските юноши и девойки на Откритото първенство на Франция "Ролан Гарос". С какви надежди отивате на този голям турнир?

Надеждите и очакванията са ми за едно добро представяне от страна на нашите състезатели, имайки предвид последни им резултати и играта, която показват в момента. Вярвам, че те са здрави и ще бъдат в оптимална си форма.

Каква ще бъде вашата основна задача?

Една от основните ми задачи е, подкрепа и съдействие на треньорския екип и състезателите по време на турнира. Присъствие на всички мачове, анализ при необходимост (защото те пътуват някой от тях с личните си треньори , а други са част от ITF - отбора).

Анализът на тяхната игра и представянето им на турнир от големия шлем, където са подставени под най - високо напрежение, ще ни позволи да вземем правилните решения за включването им в националните гарнитури за мъже и жени, където тенденцията е подмладяване и приемственост в отборите.

Как виждате развитието на младите български таланти?

Самия факт, че България има такова силно присъствие на втори пореден турнир от Големия шлем през тази година, показва, че усилията които полагат играчите, техните треньори, спонсори и БФТ са в правилна посока и се развиват много добре. Почти всяка седмица имаме отличия на български тенисистите в състезанията от Тенис Европа и ITF. Това означава много за нас, мотивира ни да търсим и създаваме повече условия и възможности за продължение на тяхното развитие.

През миналата година бяхте капитан на нац. отбор за девойки на България до 18 г., който спечели европейската титла. Връщате ли се отново към този велик момент?

Незабравим момент за мен, най-вероятно и за целия отбор. Изключително представяне на целия екип, което ни дава основание и надежди за преливането им в женския национален състав. Този отбор девойки, както и силното поколението което идва след тях, показва, че България ще има много силно присъствие при девойките и жените в следващите години.

Бяхте треньор на националния отбор жени за Купа "Били Джийн Кинг". Как ще коментирате българското представяне?

Нашата цел беше постигната, дори при малко повече шанс, бяхме на един гейм от класирането за Play- off за изкачване в по-горната група. Отличното включване и приноса на младите състезателки, показа, че потенциала на отбора наистина е по-голям и има реални шансове да се бори за изкачване.

Разкажете малко повече за себе си, как започнахте да се занимавате с тенис?

За мое голямо щастие съм израснал и съм възпитаник на Пазарджишката тенис школа, мой първи треньор е баща ми Илия Атанасов. В последствие съм имал възможността да работя със доайена на тениса в Пазарджик, господин Борислав Стефанов. Тук искам да благодаря на всички хора, който са допринесли с помощта си за моето развитие като състезател и впоследствие като треньор.

Работите в ТК "Изида", гр. Добрич. С колко и какви деца работите?

Работя с най- добрите състезатели на тенис клуб Изида, както и с подрастващите такива. Изключително съм благодарен на колегите ми, ръководството на клуба за отличните условия, прекрасния микроклимат и професионални отношения в нашия клуб. В момента имаме над 20 картотекирани състезатели и около 80 деца в тенис училището.

Какви са амбициите на ТК "Изида"?

Амбициите са ни за увеличаване на броя на децата в тенис училището и създаване на по-широка основа за подбор. Привличане на нови колеги треньори и постоянно повишаване на нивото на нашите най-добри състезатели.

Какво ще си пожелаете в професионален план?

На първо място най-вече здраве. Останалото е въпрос на работа и време за постигане на мечтаните резултати!