Португалският старши треньор на Рома - Жозе Моуриньо, се е прицелил в 14-ия значим трофей в своята мениджърска кариера. "Специалния" е печелил 5 международни клубни надпревари на Стария континент, а в сряда ибериецът ще търси шестия си европейски трофей, когато "джалоросите" се изправят срещу Севиля във финала на Лига Европа.

До този момент Жозе има 13 спечелени купи от 16 финала, като не броим мачовете за Къмюнити шийлд и други Суперкупи.

Португалецът е спечелил 8 от 11 финала в местни надпревари и всичките си пет европейски финала, в който е бил замесен.

През миналия сезон бившият наставник на Порто, Челси, Интер, Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед и Тотнъм спечели дебютното издание на Лига на конференциите, побеждавайки Фейенорд с 1:0. По този начин Моуриньо стана първият и единствен старши треньор, който е печелил и трите европейски клубни надпревари.

Последният играч, който е вкарал гол на Моуриньо във финален мач в редовното време, е Хенрик Ларсон във финала за Купата на УЕФА между Порто и Селтик през 2003 г.

Загубата на Манчестър Юнайтед от Челси във финала за ФА Къп през 2018 г. е единственото поражение на Моуриньо на финал в редовно време.

Другите два загуби на "Специалния" в решаващ мач е финала за Купата на Португалия през 2004 г. и финалът за Купата на Испания през 2013-а, като и двете загуби идват в продълженията.

Европейски финали с участието на Жозе Моуриньо

Финал за Купата на УЕФА 2003 г.

Порто - Селтик 3:2

Финал на Шампионска Лига 2004 г.

Порто - Монако 3:0

Финал на Шампионска лига 2010 г.

Интер - Байерн Мюнхен 2:0

Финал на Лига Европа 2017 г.

Манчестър Юнайтед - Аякс 2:0

Финал за Лига на конференциите 2022 г.

Рома - Фейенорд 1:0