Отборът на Маями Хийт стана едва вторият отбор в цялата история на Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада, който достига финалите, след като е завършил редовния сезон на 8-мо място в своята конференция.

"Горещите" ще играят за трофея Лари О'Брайън срещу Денвър Нъгетс, след като отстраниха Бостън Селтикс на финала на Източната конференция. Възпитаниците на Ерик Сполстра не бяха сред фаворитите за излизане от Изток, тъй като започнаха плейофите от последната осма позиция.

Джими Бътлър и компания завършиха редовния сезон на 7-мо място, което им отреди участие в плей-ин турнирна. Хийт загуби първия двубой с Атланта Хоукс и трябваше да играе финален бараж за влзиане в плейофите. Там отборът от щата Флорида победи Чикаго Булс, за да си осигури мач с първенеца на конференцията Милуоки Бъкс.

Първият случай, в който отбор достига до финалите от 8-ата позиция е през 1999 г., когато Ню Йорк Никс излиза от Източната конференция. Тогава Никс губят финалната серия от Сан Антонио Спърс с 4:1.

По подобие на Спърс, сега Денвър ще играе на своя пръв финал в историята си. Мач номер 1 от финалите е в ранните часове на петък българско време в Денвър. "Златните буци" спечелиха и двата мач от редовния сезон.