Световният шампион Фред Кърли спечели спринта на 100 метра на турнира от Диамантената лига по лека атлетика в Рабат, Мароко.

Американецът, който е и сребърен медалист от Олимпийските игри в Токио, постигна 9.94 секунди, което е рекорд на надпреварата. Втори завърши Акани Симбине от Южна Африка с 9.99, а трети е кениецът Фердинанд Оманяла с 10.05 секунди.

"Щастлив съм, че спечелих това състезание и постигнах рекорда. Това е резултатът, който очаквах. Ще продължа да го постигам, за да може до Световното първенство да бъда в най-добрата си форма", каза Кърли.

Олимпийският първенец Ламонт Джейкъбс пропусна състезанието заради болки в гърба.

Американката Шамиър Литъл спечели бягането на 400 метра с препятствия при дамите с 53.95 секунди, а сънародникът ѝ Грант Холоуей финишира втори след Рашид Бродбел на 110 метра с препятствия.

"Не съм доволен от представянето си днес. Целта ми бе първото място. Публиката беше много шумна и ме разсея", призна сребърният медалист от Токио 2020 Холоуей.

В последното състезание за вечерта представителят на домакините Суфиан Ел Бакали спечели 3000 метра стипълчейз.

Олимпийският шампион Ел Бакали направи личен рекорд от 7:56.68 минути, което е най-бързото време за годината, за да победи Гетнет Уайл (8:05.15) и Ейбрахам Кибиуот (8:05.51).

"Целта ми бе да подобря световния рекорд, но се изморих в последната обиколка. Сега ще си почина, за да се подготвя за предстоящите състезания и особено за Световното първенство, където целта ми е да запазя титлата си", разкри Ел Бакали.

Ярослава Магучих и Мери Мора, действащи шампионки от Диамантената лига съответно в скока на височина и 800 метра, спечелиха дисциплините си.

Магучих триумфира с 2.01 метра. Бронзовата медалистка от Игрите в Токио победи сънародничката си Ирина Геращенко, която записа 1.91.

Мора финишира с време 1:58.72 минути, за да завърши пред австралийката Катриона Бисет и американката Сейдж Хурта-Клекер.

Норвежецът Якоб Ингебригтсен продължи доминацията си на 1500 метра при мъжете, триумфирайки с 3:32.59 минути, а Гудаф Цегай спечели дисциплината при жените.

"Можех да бягам и по-бързо, но беше малко трудно в последния завой заради вятъра", подчерта Ингебригтсен.

Диамантената лига продължава на втори юни в Италия.