На провелото се заседание на Управителния съвет на Българската федерация по вдигане тежести бяха взети съдбоносни решения за възстановяване на нормалния живот на централата.

Всички членове единодушно решиха да бъде признат Финансовият отчет за 2022 г., входиран през пролетта на 2023 г. от предишното ръководство. Този отчет всъщност е и единствената положителна възможност централата да възобнови нормалния си процес.

От тук нататък следва БФВТ да подпише споразумение с Министерството на младежта и спорта за разсрочване на неправомерно изразходваните средства за изминалата 2022 г.

Членовете на УС така и не стигнаха до съгласие каква е причината средствата, отпуснати от държавата, да не са използвани правомерно.

Също така федерацията се ангажира да направи споразумения за разсрочване на натрупаните дългове към външни доставчици. Сумите бяха уточнени след завършения вътрешен одит.

Паралелно БФВТ води преговори с две фирми, потенциални спонсори, с които предстои да подпише договори. Всички проблеми ще бъдат обсъдени на предстоящото Общо събрание на централата на 31 май (сряда) от 10.00 ч.

Общото събрание ще се проведе при отворени врати и с абсолютна прозрачност. За да присъстват на събранието, следващата седмица у нас пристигат президентът и генералният секретар на Световната федерация по вдигане на тежести – Мохамед Джалуд и Антонио Урсо, както и президентът на Европейската федерация по вдигане на тежести Антонио Конфлити.

Лично президентът на БФВТ Ариф Маджид отправи покана към тях по време на Европейското първенство по вдигане на тежести в Ереван през април.