Футболната асоциация на Англия ще разследва нахлуването на терена от феновете на Манчестър Сити след края на мача с Челси от 37-я кръг на Премиър лийг. Снощи "гражданите“ спечелиха с 1:0 и отпразнуваха спечелената титла на Англия, вдигайки трофея.

Хиляди привърженици на домакините завзеха игрището, когато чуха последния съдийски сигнал, което принуди играчите на двата отбора да се приберат в съблекалните. Впоследствие капитанът на Сити Илкай Гюндоган се върна и се погрижи запалянковците да напуснат.

Клубът вече бе глобен с 260 хиляди лири заради подобно провинение миналият май, когато "небесносините“ триумфираха с титлата срещу Астън Вила. Тогава шампионите получиха предупреждение за бъдещи такива инциденти.

По-рано през сезона в долните нива на английския футбол се случиха други нахлувания в стадионите на Лутън Таун, Шефилд Уендзи, Барнзли, Стокпорт Каунти и Карлисъл Юнайтед в плейофите.

"Силно осъждаме действията на всеки, който влиза на игрището без позволение. Това поведение е неприемливо и поставя сигурността на футболистите, треньорите, клубния персонал и феновете на риск. Ще разследваме настоящите инциденти, работейки с клубовете и съответните власти, за да се погрижим, че ще бъдат взети нужните мерки“, сподели говорител на ФА.

Сити бе един от шестте клуба, които получиха глоби миналият сезон, заедно с Евертън, Бристъл Роувърс, Порт Вейл, Хъдърсфийлд и Нотингам Форест заради нарушаване на правило Е20, което кореспондира с инвазия на терена от привърженици. Общата парична санкция на гореспоменатите отбори бе 710 000 паунда.

Най-отявленият пример бе преди година, когато човек от публиката на Форест удари нападателя на Шефилд Юнайтед Били Шарп на стадион "Сити Граунд“.

"След високопрофилните инциденти, които се случиха миналият сезон, има по-голяма тревога от лигите и властите заради риска към играчите, поради нахлуването на терените. Виждаме да се случват в края на срещите от полуфиналните плейофи. Макар да не сме ставали свидетели на ексцесии като тези, които станаха миналият сезон, вече бяхме в контакт със състезатели, които бяха замесени в тазгодишните плейофи. Те чувстват, че не е сторено достатъчно за сигурността им, която е била поставена под риск. Това е огромна тревога“, сподели говорител от Асоциацията на професионалните футболисти в Англия.