Най-малко 12 фена загинаха по време на четвъртфиналния мач-реванш от Класура 2023 между Алианса и ФАС на стадион "Кускатлан" в Ел Салвадор.

Повече от 100 са ранените, а бройката им расте с всеки изминал час.

По предварителна информация множество фенове на Алианса са опитали да влязат на трибуните без билет на двубоя, други пък са се пробвали с фалшиви такива, като са разбили входните врати, което е довело до огромна блъсканица.

"Имаше само две отворени входа, искаха да си пробият път насила, всички паднаха върху нас“, коментира засегнат привърженик пред "La Prensa Gráfica“.

По информация от медии в страната органите на реда са наредили вратите да бъдат затворени и според разказа на някои фенове, е използван сълзотворен газ срещу запалянковците. Официалното становище е, че такъв не е ползван.

"Полицията беше затворила вратите. Не ни пуснаха и имаше голям брой фенове, които не бяха платили за билети. Искат фенове, ето ни и затвориха вратите. Имаше деца и възрастни хора. Буквално трябваше да съборим вратата, за да поемем въздух, защото имаше много хора, които се давеха“, заяви футболен запалянко, който е станал свидетел на случилото се.

Случилото се не се отразява на старта на двубоя, който започва, но е прекратен в 20-ата минута, когато фенове нахлуват на терена, изплашени от случващото се по трибуните.

Множество линейки от спешната помощ в страната използваха терена на стадиона като импровизирана болница, за да осигурят помощ на над 100 ранени.

Президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле обяви, че трагедията ще бъде разследвана.