Мемориалът в покрайнините на Сао Пауло, посветен на Пеле, е луксозен мавзолей, с масивен златен ковчег, където са положени останките на легендарния бразилски футболист. Гробницата, в която е погребан "Кралят", починал на 83 години от рак на дебелото черво, е на първия етаж в Мемориалния вселенски некропол, намиращ се на по-малко от километър от стадиона на Сантос.

На пода в мемориала на Пеле има синтетична трева, а на тавана е нарисувано небе. На стените около ковчега има снимки на запалянковци, които правят обстановката като на стадион. Две златни статуи с реални размери, кръст, както и фланелки на Сантос, бразилския национален отбор и Ню Йорк Космос, носени по време на кариерата на Пеле, са някои от вещите, украсяващи гробницата. Два панела пресъздават реализирането на гол № 1000 в кариерата на Пеле, вкаран на "Маракана" през 1969 година и придружен от прочутото празнуване с юмрук във въздуха.

Очаква се мястото да привлече посетители от целия свят, превръщайки град Сантос в туристическа атракция. За момента в златната гробница се допускат само по 60 гости на ден, които се регистрират седмици преди пристигането си.