Спортист № 1 на България за миналата година Александър Везенков и съотборниците му от Олимпиакос ще играят за титлата в Евролигата. Гръцкият гранд се класира за финала след успех над френския Монако със 76:62 точки (14:20, 15:21, 27:2, 20:19) в първия полуфинал от надпреварата в Каунас, Литва.

За 3-кратния шампион Олимпиакос това ще е девети финал в Евролигата и първи от 2017-а насам. През миналия сезон съставът завърши четвърти, но сега успя да стигне до мача за трофея, поразявайки противника след обрат и изключителна трета четвърт, в която отбеляза 27 срещу само две точки за Монако. В неделя (21 май) от 20:00 часа българско време Олимпиакос ще излезе срещу победителя от втория полуфинал между испанските Реал Мадрид и Барселона.

Александър Везенков, който вчера получи наградата за Най-полезен баскетболист (MVP) в турнира, изигра силен мач и завърши като най-резултатен за успеха. Националът приключи с 19 точки, 6 борби и 3 асистенции за 36 минути на паркета и за първи път българин ще играе за най-престижния европейски клубен трофей по баскетбол.

Костас Папаниколау вкара 15 точки и 8 борби, а Мустафа Фал се включи с 12 точки, 4 борби и 4 асистенции за Олимпиакос.

За Монако Майк Джеймс и Ели Окобо реализираха по 17 точки.