Макларън призова Формула 1 да промени правилата за таван на разходите, за да се осигури устойчивото развитие на спорта, без да се правят компромиси с представянето.

Днес началникът на МакларънЗак Браун каза, че отборите не трябва да избират между това да развиват колата си и това да участват в инициативи за устойчивост, които в момента също са включени в сумата за позволените разходи.

"Силно вярваме, че трябва да има таван на разходите и това не трябва да се променя. Но при настоящите условия има препятствия, които пречат за постигането на устойчиво развитие. За да отключим пълния потенциал на нашия спорт чрез технологии за устойчиво развитие, които да доведат до промяна в глобален мащаб, ние трябва да направим някаква промяна", заяви американецът.

През 2021 година Формула 1 въведе таван на разходите, за да се намали дупката между малките и големите отбори. Тази година таванът е на 135 милиона долара, но ще бъдат позволени и допълнителни разходи след 21-вото състезание.

Настоящото споразумение изтича през 2025 година, така че предложените от Браун идеи могат да влязат в сила най-рано от 2026 година.

"Това, което бихме искали да видим, е известна адаптация на финансовите разпоредби, която да позволява ясно да се инвестира в устойчивост", призна Браун.

Докладът за устойчивостта на Макларън регистрира 9 % намаление на емисиите от въздушния транспорт за две години в резултат на транспортирането на повече състезателно оборудване по море.

Екипът също така отчете 22 % намаление на емисиите на парникови газове спрямо базовото ниво от 2019 година.