Политическата драма в Турция заради президентските избори доведоха до спекулации, че финалът на Шампионска лига в Истанбул на 10 юни може да бъде преместен за четърта поредна година. 2020 той трябваше да е в Истанбул, но заради пандемията се състоя в Лисабон. Същото стана и 2021-а, но в Порто. Миналото лято Санкт Петербург загуби домакинството си заради войната в Украйна и бе в Париж.

В предизборната кампания сега организаторите от УЕФА разкритикуваха неверните твърдения, че същото може да се случи и този сезон. Европейската централа уточни, че финалът ще е в Турция.

"УЕФА не дискутира обратното с която и да е политическа институция или национална футболна асоциация“, съобщиха от Нион.

"Ако говорихме преди изборите бих казал, че има възможност и трябва да изчакаме да видим какво ще се случи. Съдейки по събитията след първия тур се съмнявам, че ще има гражданско неподчинение и смут, но разбира се, никога не се знае“, призна Гюней Йилдиз, който е политически анализатор, работил за BBC.

Асистент-професорът по политически науки в Сабанцкия университет Берк Есен обяснява, че силните резултати на настоящия президент Реджеп Ердоган в първия кръг намаляват шансовете за размирици. Развръзката щяла да бъде друга, ако той е загубил или иска да оспорва резултатите.

"Резултатите са опустошителни за опозицията. Ердоган е много близо до това да си осигури мажоритарния вот. Не виждам много потенциални рискове за периода след изборите.“

Всички знаци в нагласите у хората сочат към пети мандат на Ердоган, което ще означава, че финалът на Шампионска лига остава в Истанбул. След пречките през 2020 и 2021 година, които им отнеха домакинството, градът ще приеме едва за втори път последния двубой от най-авторитетния европейски клубен турнир след 2005-а, когато Ливърпул печели срещу Милан след дузпи.

"Турците обичат футбола. През последните 15 години турски отбори участваха в Шампионска лига почти всеки сезон на регулярна база. Ще има огромни вълнения, че финалът е в Турция. Ако Ердоган спечели, смятам, че ще превърне това събитие в ПР кампания на режима си. Ще предаде съобщението, че Турция се връща към някакъв вид на нормалност. Ще обслужи собствения му политически дневен ред“, допълва Есен.