Плейофите в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада навлизат в решителната фаза. От 16-те отбора, които започнаха в елиминационната фаза, останаха 4, които трябва да определят финалистите от Запад и Изток.

Финалите на Източната конференция противопоставят Бостън Селтикс и Маями Хийт, докато в Западната конференция един срещу друг се изправят Денвър Нъгетс и Лос Анджелис Лейкърс.

Нъгетс, които финишираха първи редовния сезон на Запад, победиха Минесота Тимбъруулвс с 4:1 в първия кръг, а след това отстраниха Финикс Сънс с 4:2.

ЛА Лейкърс, който завършиха редовния сезон на 7-мо място, победиха Мемфис Гризлийс в първи рунд с 4:2, а след това се справиха и с актуалните шампиони Голдън Стейт Уориърс със същия успех.

Не по-малко интересни бяха и първите два кръга на източното крайбрежие. Бостън Селтикс, който завърши втори редовния сезон, победи Атланта Хоукс с 4:2 в първия кръг. След това "келтите" се справиха и с Филаделфия Севънти Сиксърс с 4:3, отстранявайки новия MVP на лигата Джоел Ембийд. Маями Хийт поднесе голямата зиненада на тазгодишните плейофи още в първи кръг, побеждавайки първенеца от редовния сезон на Изток Милуоки Бъкс с 4:1. След това в краката на "горещите" паднаха и Ню Йорк Никс, като и в двата случая Хийт нямаше домакинско предимство.

Интересно е да се спомене, че финалите в конференциите са абсолютно същите като преди три години, когато решителната фаза от сезона в НБА се провеждаше в балона в Орландо. Тогава Лейкрс победиха Нъгетс с 4:1, а Маями се справи с Бостън с 4:2. "Езерняците" и "горещите" се срещнаха във финалната серия за пръв път, като Леброн и Антъни Дейвис стигнаха до крайния успех след 4:2 победи.