Белгиецът Ремко Евенепул се върна на върха в общото класиране на Обиколката на Италия.

Световният шампион от Соудал Куик-Степ спечели деветия етап, който бе индивидуален часовник с дължина от 35 километра от Савиняно сул Рубиконе до Чезена.

За Евенепул това е втора победа в стартовете по часовник в Джирото, като той триумфира и в първия етап, след който за пръв път облече "розовата фланелка" на водач в генералното класиране.

За разлика от първия ден на състезанието, в който Евенепул спечели с огромна разлика, днес той бе с минимална. Белгиецът измина разстоянието за 41 минути и 24 секунди и изпревари само с една секунда британеца Герайнт Томас (Инеос), който завърши втори. Трети на още една секунда е другият британски ас на Инеос - Тао Харт, а четвърти на 4 секунди зад Евенепул остана швейцарецът Щефан Кюнг от Групама-ФДЖ.

Големият конкурент на Ремко Евенепул Примож Роглич (Йъмбо-Висма) отново не впечатли с представянето си и изгуби времето, което успя да му спечели в осмия етап вчера. Словенецът остана на 17 секунди от победителя, което му отреди шесто място.

В обновеното класиране Ремко Евенепул има преднина от 45 секунди пред Герайнт Томас и 47 пред Примож Роглич. Тао Харт е четвърти на 3 секунди зад Роглич, а петият Жоао Алмейда (Португалия/ОАЕ) е на 1:07 минути от "розовата фланелка".

В понеделник е първият почивен ден за колоездачите в Джирото, а във вторник състезанието се подновява с етап от 196 километра от Скандиано до Виареджо.