Световният шампион Кале Рованпера с Тойота Ярис спечели рали Португалия, постигайки първата си победа за новия сезон. С нея той оглави класирането в Световния рали шампионат (WRC) след 5 от общо 13 кръга.

За 22-годишния финландец това бе девета победа в кариерата и втора в Португалия.

Той започна финалния състезателен ден с преднина от 57.5 секунди пред испанеца Дани Сордо (Хюндай i20 N) и без никакви притеснения успя да я запази в тези граници в последните 4 етапа.

Рованпера завърши ралито с преднина от 54.7 секунди пред Сордо, а трети на 1:20.3 минути остана друг финландец - Есапека Лапи (Хюндай i20 N).

"Отдавна чаках това завръщане и съм щастлив, че то най-после се случи. Искам да кажа голямо благодаря на навигатора ми Йоне Халтунен и на целия екип. Те не спряха да ме подкрепят през цялото време", сподели след победата Рованпера.

Белгиецът Тиери Ньовил (Хюндай i20 N), който започна деня на трето място в класирането, имаше технически проблеми със скоростната кутия и се свлече до пета позиция. Четвърти завърши естонецът От Тенак с Пума Хибрид.

В общото класиране в Световния рали шампионат Рованпера е водач с 98 точки. Втори с 81 е Тенак, а третото място се поделя от Себастиан Ожие (Тойота Ярис), който пропусна състезанието в Португалия и британеца Елфин Евънс (Тойота Ярис), който отпадна.