Старши треньорът на Финикс Сънс Монти Уилямс беше освободен два дни след отпадането на тима в полуфиналите на Западната конференция на Националната баскетболна асоциация.

"Слънцата" бяха отстранени от първенеца в редовния сезон в конференцията Денвър Нъгетс след 2:4 победи, което сложи край на надеждите им за второ участие във Финалите в последните две години.

"Изпълнени сме с благодарност за всичко, което Монти е допринесъл за Слънцата и за общността на Долината", беше посланието на генералния мениджър Джеймс Джоунс, с което клубът се разделя със специалистът

51-годишният Уилямс прекара четири сезона като старши треньор на Финикс, като през последните три нито един друг отбор в НБА не успя да запише повече победи. Въпреки това усилията на тима стигнаха само до едно участие в серията за титлата - през 2021 година, когато "слънцата" отстъпиха с 2:4 на Милуоки Бъкс.

През миналия сезон отборът имаше най-добрия рекорд в цялата лига с 64 победи и 18 загуби, но допусна загуба отново на полуфиналите на Запад, отстъпвайки с 3:4 на Далас Маверикс след разгромно поражение с 90:123 в мач номер 7 от серията у дома.

Уилямс, който през сезон 2021/2022 беше обявен за "Треньор на годината", е поредният уволнен наставник в НБА. В момента вакантни треньорски места има в Торонто Раптърс, където избраха да се разделят с Ник Нърс, и в Милуоки, където прекратиха договора на Майк Бъдънхолзър.