Със силен последен сектор в последната обиколка от втората фаза на квалификацията световният шампион Франческо Баная спечели втори полпозишън от началото на сезона в MotoGP. Пилотът на Дукати ще тръгне от първото място в спринта и основното състезание за Гран При на Франция, която е и Гран При № 1000 в историята на световния шампионат.

Италианецът спечели квалификацията с време 1:30.705, което бе с 0.058 секунди по-добро от постижението на Марк Маркес. 6-кратният планетарен първенец се възползва от шасито на Калекс, с което Хонда дебютира този уикенд и ще потегли втори по-късно днес и утре.

Третото място на стартовата решетка за двете състезания на пистата "Бугати“ е за Лука Марини с Хонда, който бе с 0.137 секунди по-бавен от Баная. Четвърти ще стартира най-бързият от петък Джак Милър (КТМ), който изостана с 0.279 от бившия си съотборник. Австралиецът бе на път да завърши много силна обиколка в края на сесията за място, но настигна Аугусто Фернандес (Tech3 ГАСГАС) в последния сектор и загуби над 0.2 секунди в него.

На втората редица ще са още Хорхе Мартин (Прамак Дукати) и Маверик Винялес (Априля). Виналяс бе най-бърз след първите излизания в последните 15 минути на сесията за място, но технически проблеми в първия му мотор му позволиха да направи само една бърза обиколка при второто излизане на пистата.

Марко Бедзеки (VR46 Дукати), Алекс Маркес (Грезини Дукати) и Йоан Зарко (Прамак Дукати) ще си поделят третия ред, а най-бавни във втората фаза на квалификацията бяха Брад Биндър (КТМ), Алейш Еспаргаро (Априлия) и Фернандес, които ще стартират от четвъртата редица.

Спринтовото състезание за Гран При на Франция стартира днес в 16:00 часа българско време, а то ще бъде с продължителност от 14 обиколки на пистата "Бугати“ край Льо Ман.