Фиорентина загуби с 1:2 от Базел у дома, след гол в добавеното време на мача. За италианците се разписа Артур Кабрал (25'), а за швейцарците точни бяха бе Анди Диуф (71') и Зеки Амдуни (90'+2').

Швейцарците за втори път печелят като гости на Фиорентина, след като го сториха и през 2015 година, но сега успехът им ги доближава до исторически първи финал в Европейските клубни турнири.

Треньорът на Фиорентина Винченцо Италиано  похвали съперника, че се е борил до последно, като поиска същото и от своите играчи в реванша. Базел е отбор, който никога не се предава. Ако не вкараш три гола срещу тях, те ще продължат да се борят. Видяхме го вече няколко пъти в Лигата на конференциите този сезон.

Надявам се във втория мач да видя друго лице на Фиорентина и да опитаме да отключим прибраната им защита. Трябва да сме по-ефективни пред гола. След като поведохме имахме още няколко положения днес, които не използвахме максимално. В Европа нищо не е свършило до последния съдийски сигнал. Базел спечели първата битка, но ние можем да обърнем нещата в реванша", вярва Италиано.

Фиорентина досега показа доста силно представяне в гостуванията си в Европа и наставникът се надява отново да види подобно нещо.

"Те се възползваха максимално от две наши разсейвания. В реванша трябва да ги пречупим и да бъдем по-внимателни при техните контраатаки", смята наставникът.

Реваншът на швейцарска земя е точно след седмица на 18 май (четвъртък) и ще започне от 22:00 българско време. 

Треньорът на Базел Хайко Фьогел бе във възторг след успеха с 2:1 над Фиорентина на "Артемио Франки". Той заяви, че понякога футболът пише фантастични истории. Наставникът обаче предупреди, че това е само първата част на двубоя и още нищо не е решено. Намираме се в добра ситуация преди реванша, но трябва да останем смирени, фокусирани и отговорни. Като цяло победата ни е заслужена, защото се представихме фантастично от тактическа гледна точка. Мога да отправя още комплименти към отбора ми, защото играчите се справиха много, много добре. Футболът понякога пише фантастични истории. Точно преди фаула за втория гол Таулант ме попита дали трябва да се приберат да пазят равенството, но аз казах, че искам да вкараме втори гол. И точно това се случи, направо е невероятно", заяви Фьогел. 

В другия полуфинал Уест Хем направи първата крачка към финала в Лигата на конференциите, след като стигна до обрат и победа с 2:1 над АЗ Алкмаар на "Лондон Стейдиъм". "Чуковете" бяха по-добрият отбор през първата част, но играха нехайно, пропускайки да отбележат в три от така наречените стопроцентови ситуации. Така в края на полувремето допуснаха холандците да отбележат гол след удар от далечна дистанция на Тижани Райндерс и лоша намеса на Алфонс Ареола.

Домакините имаха сериозни претенции, че в началото на тази атака е имало нарушение срещу Лукас Пакета, но съдията беше на друго мнение. След почивката Уест Хем успя да стигне до пълен обрат в рамките на девет минути. Саид Бенрама (67') изравни от дузпа, а Микаел Антонио (75') изведе лондончани напред в резултата.

Така Уест Хем остава без загуба в турнира, като има 12 победи и 1 равенство. Това дава оптимизъм на тима на Дейвид Мойс, че след като през миналия сезон отпадна на полуфиналите на Лига Европа, тази година ще успее да стигне до първи еврофинал от 47 години. Реваншът в Алкмаар е след седмица. 

Мениджърът на Уест Хем Дейвид Мойс похвали отбора си за победата с 2:1 над АЗ Алкмаар и заяви, че заяви, че не е важно как, важното е, че тимът му си е свършил работата.

"Показахме сериозна устойчивост. Показвали сме я в големи мачове в Премиър лийг. Само преди дни постигнахме голяма победа над Манчестър Юнайтед. Днес спечелихме с 2:1 в първи полуфинален мач в Европа, така че можем да кажем, че ситуацията е добра. Когато става въпрос за турнир за купа, няма значение как, важното е да си свършиш работата. Ние обаче още не сме напълно готови, напротив. Предстои ни много важна работа следващата седмица", заяви Мойс.

Треньорът на АЗ Алкмаар Паскал Янсен похвали отбора си, въпреки загубата с 1:2. Той е щастлив, че играчите му не са се притеснили да покажат какво могат и вярва в обрата в реванша.

"Видях отбор, който не го бе страх да покаже какво може. Контролирахме големи части от мача. Разигравахме добре топката, а също така бяхме агресивни, когато я загубехме. Накрая си тръгваме с минимална загуба, но сега от нас зависи да обърнем нещата в реванша", заяви Янсен.