Най-добрият баскетболист на България Александър Везенков и съотборниците му от гръцкия Олимпиакос се пребориха за място във Финалната четворка на най-престижния баскетболен клубен турнир в света – Евролига.

В решителен, пети мач от четвъртфиналните плейофи на турнира Олимпиакос не остави шансове в Пирея на турския Фенербахче и победи с 84:72 точки (20:15, 24:18, 21:19, 19:20), с което спечели серията с 3-2 успеха и правото да играе във Финалната четворка на състезанието в Каунас, Литва.

След слабия мач, който изигра в четвъртия сблъсък между двата отбора, Везенков напомни за себе си, като завърши мача със 17 точки и 5 борби за 34 минути на паркета. Спортист №1 на България за 2022 година демонстрира класа след почивката, когато Олимпиакос пазеше добрия си аванс. Изявите на българина бяха изгледани наживо от треньора на тима от Националната баскетболна асоциация Сакраменто Кингс Майк Браун. Американският клуб държи правата на Везенков за НБА.

За тима от Пирея над всички бе Костас Слукас, който приключи мача пс 22 точки. Силен мач изигра и Костас Папаниколау, който наниза 14 точки и направи 11 борби под коша.

За Фенербахче Марко Гудурич приключи мача с 27 точки. Джонатан Мотли му помогна с 14.

Олимпиакос ще играе за 12-и път във Финалната четворка на турнира, който е печелил три пъти. Съперникът на гръцкия тим на полуфиналите трябва да определят в петия мач помежду си Макаби (Тел Авив) и Монако. В другия полуфинал съперници ще бъдат фаворитът Барселона и победителя от сблъсъка между Реал (Мадрид) и Пратизан.

Финалният турнир ще се проведе в Каунас между 19 и 21 май.