Апелативният съд на MotoGP анулира наказанието, което получи пилотът на Хонда Марк Маркес заради удара в Хорхе Мартин и Мигел Оливейра в първото състезание за сезона в кралския клас - Гран При на Португалия.

"След временното решение на Апелативния съд на MotoGP, произнесено на 12 април 2023 г., с което се разрешава спиране на изпълнението на Приложението за санкция, наложено на Марк Маркес, Съдът все още трябваше да вземе решение по съществото на делото, като разгледа, наред с другото, бележката на обжалване, подадено от Марк Маркес на 17 април 2023 г.

Съдът реши да анулира прилагането на санкцията, наложена на Марк Маркес, която беше издадена от стюардите във връзка с първоначалната санкция.

Съдът счете, че наказанието, наложено на Марк Маркес от журито по време на състезанието в Португалия, проведено на 26 март 2023 г., е изтърпяно от неучастието на пилота в състезанието в Аржентина.

Следователно Марк Маркес има право да се състезава в следващото състезание, в което ще може да участва, без допълнителни санкции", се казва в съобщението, публикувано на сайта на Moto GP.

Към момента Марк Маркес се възстановява от контузията, която получи при катастрофата в първия кръг на Moto GP.