Ян-Ленард Щруф и Карлос Алкарас излизат един срещу друг във финала на ATP Мастърс 1000 турнира в Мадрид тази вечер от 19:30 часа на централния корт "Маноло Сантана".

Германецът тръгна от квалификациите и загуби във втория и последен кръг на пресявките от Аслан Карацев, но влезе в основната схема като "щастлив губещ". Там той се справи с Лоренцо Сонего, Бен Шелтън, Душан Лайович, Педро Качин, Стефанос Циципас, а на полуфиналите отново срещна Карацев, но този път го победи след обрат с 4:6, 6:3, 6:4.

Бившият участник на Sofia Open е на 65-о място в световната ранглиста и е на 33 години. Това е първи негов финал на Мастърс в кариерата.

Алкарас защитава титлата си от миналата година, когато надви Александър Зверев. Испанецът отпразнува 20-я си рожден ден в петък, когато отстрани Борна Чорич. Преди това световният № 2 елиминира Емил Руусувуори, Григор Димитров, Александър Зверев и Карен Хачанов.

Това е трети мач между победителя от US Open и Щруф. През 2021-а германецът печели с 6:4, 7:6(3), 6:2 в третия кръг на "Ролан Гарос", а миналият сезон ибериецът взе реванш в първия кръг на "Уимбълдън" след 4:6, 7:5, 4:6, 7:6(3), 6:4.

Ако Алкарас триумфира довечера, от 22 май ще оглави световната ранглиста, тъй като ще получи автоматично 10 точки за започването си от втори кръг на Мастърса в Рим и ще изпревари Новак Джокович.