Германският тенисист Ян-Ленард Щруф достигна за първи път в кариерата си до финал на турнир от сериите "Мастърс" на АТП. 65-ият в света Щруф, който влезе в основната схема на турнира като "щастлив губещ" от квалификациите, победи в полуфинален сблъсък на турнира "Мастърс 1000" в Мадрид руснака Аслан Карацев с 4:6, 6:3, 6:4. 

Германецът се нуждаеше от обрат и близо два часа и 20 минути, за да си осигури мястото на финала. Ян-Ленард Щруф загуби именно от Карацев в последния кръг на квалификациите, но германецът спечели дебютният полуфинал и за двамата на турнир от категория "Мастърс 1000". 

Във финала, който ще се играе в неделя, Щруф ще се изправи срещу защитаващият титлата си, първи поставен в схемата на турнира, бивш номер едно в световната ранглиста и представител на домакините Карлос Алкарас. Испанецът отстрани на полуфиналите Борна Чорич от Хърватия с победа 6:4, 6:3.

Ян-Ленард Щруф може да се превърне във едва вторият "щастлив губещ", който печели титла от АТР през сезона, след като Куон Сун-У от Република Корея триумфира в Аделаида през януари.