С подобрен рекорд на скоростното изкачване на вр. Коджа кая при жените започна петото издание на едноименния маратон, който се проведе през изминалия в района на село Билка в Източна Стара планина.

При жените най-бърза бе Антония Григорова, която подобри собствения си рекорд, поставен точно преди година. Тя успя да пробяга 3.6 км с изкачване от 500 метра денивелация за 27 минути и 15 секунди.

Най-добрата ни състезателка в скайрънинга постави рекорд и на 14-километровот sky трасе. Състезанието на 14км бе първи кръг от Държавния шампионат по скайрънинг, а Григорова успя да пробяга обиколката с 1050м денивелация, характерна с концентрация на скалист терен с много стръмни спускания и изкачвания за 1 час и 54 минути.

Пръв при мъжете с второ най-добро време на това трасе стана Шабан Мустафа с време 1:34:50.

Съвсем очаквано Шабан спечели и скоростното изкачване на върха, но не успя да подобри собствения си рекорд, поставен преди година.

Втория ден от надпреварата събра 700 състезатели от 12 държави. С изгрева на слънцето стартираха участниците в най-тежкото и дълго трасе. Те трябваше да се справят със 75км и 4300 денивелация до залез слънце.

При силна конкуренция и след няколко размени във водачеството надпреварата спечели миналогодишният вицешампион Иво Андреев. Тази година той не допусна грешките от миналата година, разпредели си правилно силити и в крайна сметка успя да спечели с време 9 часа и 56 минути. Негови достойни подгласници останаха Здравко Кръстев и Младен Антонов.

При жените най-високо на стълбичката застана Нели Ангелова, която е и първата трикратна шампионка на дългото трасе. Тя избяга трасето за 12 часа и 55 минути. В битката за втората и третата позиция на минути разлика до последно спориха три състезателки - Adriana Anisia Cojocaru от Румъния, Анелия Тошкина и Милена Добрева. В крайна сметка на втора позиция се класира румънката, а третото място спечели Анелия Тошкина. трета позиция

На 26-километровата дистанция с денивелация 1550 метра също бе поставен рекорд на трасето. Гено Увардов спечели безапелационно с време 2:47:59. Втори и трети се наредиха Младен Гайтанджиев и Камен Недков.

При жените най-високо на стълбичката се качи миналогодишната победителка Валерия Димитрова с време 3:40:10, а на втора и трета позиция останаха Евгения Аврамова-Стоянова и Петя Казакова.

На маратонското трасе с денивелация 2500 метра най-високо на стълбичката се качи Йордан Тодоров с време 5:15:56. Негови подгласници останаха Емил Недков и Светлин Стоянов. При жените победата взе Мария Цочева с време 6:05:02, а втората и третата позиция останаха за Бела Дулева и Стефана Василева.