Женският национален отбор по футбол на България попадна в група 5 на Лига "С“ в първото издание на турнира Лига на нациите на УЕФА, съобщиха от БФС.

В групата са още тимовете на Косово и Северна Македония.

Отборите са разпределени в три Лиги. Най-силните нации в женския футбол са в Лига "А“, където попадат 16 държави, разпределени в четири групи с по четири отбора. По същия начин е оформена Лига "В“. Отборите са разпределени съобразно коефициента на всяка федерация в женското направление.

В Лига "С“ са всички останали женски тимове, разпределени в пет група. Четири от тях са с по четири състава, единствено група С5 е с три, където е и българския тим заедно с другите два балкански отбора.

За Лига "В“ се класират победителите в петте групи. Трите най-добри втори отбори играят бараж за още три места с трите най-слаби трети отбора от Лига "В

"Съперниците са добре познатите – коментира селекционерът на тима ни Силвия Радойска. - В последните няколко месеца играхме приятелски срещи с тях и смятам, че добре познаваме стила им на игра. Очакват ни тежки двубои, но мисля, че сме готови за това. Пожелавам успех и късмет на отбора, момичетата да бъдат здрави и да се представят по най-добрия начин".

Ясни са и датите за мачовете, като турнирът започва през септември. Срещите се играят в двойни дати – първи кръг и втори кръг на 20-26 септември, 3-4 кръг на 25-31 октомври и 5-6 кръг на 29 ноември-5 декември.