На 83-години Барбара Юмбер мечтае да участва в надпреварата "Маратон за всички" на Летните олимпийски игри в Париж през следващото лято. Състезание, което за първи път ще даде възможност на непрофесионалисти да се докоснат до най-големия спортен форум на планетата и ще се състои на 10 август.

Юмбер е родена в Германия французойка и бяга по 50 километра на седмица. Участвала е в множество маратони и има медали, които да покаже.

"Това, че ще имаме Олимпийски игри в Париж е изключително. Ще бъде истински подарък за 60-ия ми маратон. За мен ще бъде велико постижение", призна тя от дома си в Обон, намиращ се на час път от Париж.

Тъй като броят на участниците е ограничен до 20 024, ще бъде теглен жребий.

Съпругът на Барбара - Жак е най-големият ѝ привърженик, помага с каквото може и очаква отговор от спортното министерство на заявката си за резервирано място за участие на жена му.

Спечелените медали напомнят на Барбара Юмбер, че е участвала в състезания от Атина, Гърция до Бостън, САЩ и пресмята, че общо е пробягала около 8 000 километра.

Повече от 40 години след като започва да се състезава, през миналата година Юмбер подобрява световния рекорд в нейната категория на френския атлетически шампионат, бягайки 125 километра за 24 часа.

"Бягането помага за баланса на човек. Когато тичаш, изчистваш съзнаието си и после се чувстваш много по-добре. Докато ставите не ме болят, ще продължавам", споделя тя.