Националният отбор по плуване започна подготвителен лагер в Бургас, съобщи Българската федерация. Днес състезателите проведоха първата си тренировка под ръководството на селекционера Кристиян Минковски. Заниманията се провеждат в Спортен комплекс “Парк Арена ОЗК".

В първия ден на лагера се включиха състезателките при жените Габриела Георгиева, Тиана Темелкова, Магдалена Пепегова, Катрин Радичева и Десислава Белова. От мъжкия състав подготовка започна само Никола Караиванов.

Утре в Бургас ще пристигнат Дарън Кирилов, Алекс Найденов и Дейвид Найденов. На 10 май към отбора ще се присъедини националният рекордьор на 400 и 800 метра свободен стил Йордан Янчев. 3 дни по-късно подготовка ще стартират най-добрият ни състезател на гръб Калоян Левтеров и рекордьорът на България на 200 метра свободен стил и 200 м. бътерфлай Антъни Иванов. На 15 май в тренировките ще се включи Петър Мицин, който спечели 3 златни медала на турнира “Multination", провел се в Лимасол в началото на април. В Кипър 17-годишният Мицин постави и нов национален рекорд на 400 м. свободен стил. 

По време на лагера на националите ще помагат ръководителят на научно-приложната лаборатория Михаил Качунов и кинезитерапевтът Марий Иванов.

Плувците се подготвят за силния Международен турнир “Купата на кмета", организиран от Българската федерация плувни спортове със съдействието на Община Бургас. Надпреварата ще е от 19 до 21 май в “Парк Арена ОЗК".

Лагерът в Бургас е част от подготовката на националния отбор за Световното първенство по плувни спортове във Фукуока, Япония. Шампионатът на планетата стартира на 14 юли, а надпреварите за  плувците започват на 23 юли.