Най-добрата руска тенисистка Даря Касаткина адмирира решението на "Уимбълдън“ да подкрепи украинските състезатели по време на тревния сезон. След като от "Ол Инглънд Клъб“ обявиха, че тази година руснаци и беларуси ще бъдат допуснати до турнира, организаторите разкриха, че ще платят жилищата на цената на две стаи за украински представители по време на целия тревен сезон. Те ще могат и да тренират на всички кортове между края на "Ролан Гарос“ и началото на квалификациите за "Уимбълдън“.

"Повечето от играчите не могат да се върнат на тренировъчните игрища, нито вкъщи, така че има доста логика да им се даде възможността да тренират в Лондон. Те винаги трябва да са на път и да плащат, така че е резонно", каза Касаткина пред CNN.

Вчера рускинята отстрани Леся Цуренко в третия кръг на WTA 1000 турнира в Мадрид, а украинката отказа да се ръкува със съперничката си след края на мача.

"Най-тъжното нещо е, че войната продължава. Така че, разбира се, че играчите от Украйна имат много причини да не ни стискат ръцете. Приемам го такова каквото е. Ситуацията е много тъжна и я разбирам. Всъщност се радвам, че тя ми помаха. Вече съм щастлива от това", призна осмата в световната ранглиста.

Касаткина коментира и миналогодишното решение на "Уимбълдън“ да не пусне руски и беларуски атлети на състезанието.

"Бях много тъжна да пропусна "Уимбълдън“ миналата година. Разбира се, имаше причина, но въпреки това бе болезнено. Радостна съм, че ще се върнем тази година и да съм честна, ние сме най-късметлийският спорт, защото имаме възможност все още да играем. 95 % от руските спортисти не могат да излязат и да се състезават в международни надпревари и наистина оценяваме този шанс, че може да сме на международната сцена“, допълни 25-годишната рускиня.

При мъжете Андрей Рубльов е руснакът, който най-отявлено показва несъгласието си с войната в Украйна и неведнъж е писал с маркер върху операторските камери, излъчващи срещите му: "Мир!"