Турция, Полша и Естония ще са домакини на предварителни квалификации за Олимпийските игри през 2024 за Европа. Това реши Бордът на ФИБА на свое заседание в Манила. Това информираха от родната федерация по баскетбол.

Както бе обявено, 40 отбора от цял свят, сред които 16 от Европа, ще се борят за общо 5 места в същинските квалификации за участие в Игрите в Париж.

Турнирите ще се проведат между 12 и 20 август, непосредствено преди началото на Световното първенство в Индонезия, Филипините и Япония тази есен.

16-те отбора ще бъдат разпределени в два потока по осем, като най-добрият от всеки от тях ще продължи битките за Париж. Едната осмица ще се бори за олимпийска квота в Турция, като южната ни съседка ще е домакин на мачовете от двете групи по четири отбора, а след това и на полуфиналите и финала.

Другата осмица ще бъде разделена на две групи по четири отбора, които ще играят в Гливице, Полша и Талин, Естония. Финалите на тази осмица ще са в Гливице.

Жребият ще бъде изтеглен по-късно, като разпределението по урни ще бъде на базата на ранкинга на отборите според ФИБА.

България в момента е на 47-ма позиция в тази класация. От Европа участници ще са Белгия (30), Босна и Херцеговина (36), Хърватия (25), Чехия (12), Естония (44), Унгария (39), Израел (34), Нидерландия (45), Швеция (50), Турция (16), Украйна (28), Северна Македония (53), Полша (14) и Португалия (54).