16 отбора от Европа ще спорят за две места за същинските квалификационни турнири за Олимпийските игри в Париж през 2024 година. Тимовете от Стария континент ще бъдат разделени в две групи от по осем, като най-добрият от тях ще се класира за мачовете през юни/юли 2024-а, в които ще се определят участниците в най-големия спортен форум, информират от родната федерация по баскетбол.

Домакините на предварителните турнири ще бъдат определени по време на Борда на ФИБА на 29 април. Жребият за разпределението на групите ще бъде в началото на май.

Двата европейски турнира ще започнат на 12 август. Осемте отбора във всеки един турнир ще бъдат разделени в две групи от по четири отбора. Те ще играят всеки срещу всеки, като между втория и третия мач ще има ден почивка. За 18 август са предвидени полуфиналите на турнира, а финалът ще бъде на 20 август. Победителят продължава битката за виза за Париж през юни/юли 2024 година. 

Мъжкият национален отбор на България ще участва в предквалификационите турнири за Игрите. Победителите в петте турнира от предолимпийските квалификации ще се класират за същинските пресявки за Париж. Предварителните олимпийски турнири ще се проведат в периода 12-20 август 2023 година, а жребият ще бъде изтеглен на 1 май.