Официално най-скъпата и популярна автомобилна надпревара - Формула 1 ще има нов формат за спринтовите уикенди, който ще бъде въведен още за Гран При на Азербайджан в края на тази седмица.

Вече петъчната квалификация ще важи само за неделното състезание, но не и за спринта, който ще бъде в събота. Стартовата решетка за него ще бъде определяна по време на отделна квалификация, която ще се провежда в събота сутринта. Тя ще бъде на мястото на втората тренировка, която ще отпадне.

Съботна квалификация ще включва традиционния формат с три отделни сесии, но с известни корекции. Самата продължителност на отделните сегменти ще бъде скъсена. Така първата част ще бъде 12, вместо 18 минути, втората – 10 вместо 15, а третата – 8 вместо 12. Освен това в първите две фази на съботната квалификация пилотите ще могат да използват само гумите медиум и чак в последната те ще могат да разчитат на меките смеси.

От ФИА направиха и уточнение как ще бъдат изтърпявани отделните наказания в хода на спринтовите уикенди. Санкциите наложени след тренировката и петъчната квалификация ще важат за неделния старт, докато тези, които бъдат наложени след съботната сесия за място ще важат за спринта. Наказанията, за използване на допълнителни компоненти в задвижващата система ще важат само за неделя, а същото се отнася и за наказанията, дадени след спринта.

Организаторите на Формула 1 потвърдиха, че този формат няма да бъде използван само в Баку тази седмица, а във всички спринтови уикенди през 2023 година. Освен в Азербайджан спринтове до края на сезона ще има още в Австрия, Белгия, Катар, САЩ (Остин) и Бразилия.