Барселона осигури финансиране на стойност от 1,45 милиарда евро за обновяване на клубния си стадион "Камп Ноу" и прилежащите зони около съоръжението, съобщи "Ройтерс".

Ръководството обяви, че е подписало споразумение с 20 инвеститора, сред които и две от най-големите финансови институции в света Goldman Sachs и JP Morgan.

Барселона ще изплаща задълженията си с прогресивни траншове след 5, 7, 9, 20 и 24 години.

"Камп Ноу" е най-големият футболен стадион в Европа и четвърти в света с капацитет от 99 354 седящи места. Съоръжението е открито на 24 септември 1957 година след около 3 години и половина строителни дейности. "Камп Ноу" обаче вече изостава от най-модерните съвременни стандарти, а последното по-значимо обновяване е през 1998 година.    

Очакванията на клубната управа са, че след реновациите Барселона ще генерира допълнителни приходи от 200 милиона евро на сезон, a капацитетът ще бъде увеличен до 106 хиляди. Турската строителна компания "Лимак" вече е ангажирана с изпълнението на проекта, което трябва да започне през юни и ще завърши 2026-а година. Междувременно отборът ще играе домакинските си срещи на Олимпийския стадион.