Националите доминираха на Държавното първенство по карате, което се проведе във Велико Търново.

При мъжете в дисциплина "кумите" при категория до 60 килограма Тодор Настев и тази година заслужи златото, след като миналата в дебюта си при мъжете той отново зае първото място.

Националът Васил Ривов и тази година стана за шести пореден път първенец при 67-килограмовите.

Титли спечелиха още Красен Николаев и Симеон Стойчев в категории до 75 и до 84 килограма. В най-тежката категория, тази над 84, златото грабна Стефан Петков.

При дамите в дисциплина "кумите" и при 50-килограмовите, и в категорията до 55 кг. и тази година, както в шампионата през 2022 година, триумфираха националните състезателки Кристина Свиленова и Ивана Каменова.

Титлата до 61 килограма отиде при Рени Димитрова, а в категория до 68 килограма златото бе за Ива Кръстева.

До златото и тази година стигна другата титулувана състезателка - Александра Стублева, в категория над 68 килограма.

В дисциплина "ката" - индивидуално мъже и тази година първи е Пеньо Пенев, а при жените шампионка на "ката" е Бояна Стефанова.

Победителите в отделните категории от Държавното първенство ще бъдат и новите състезатели в националния отбор на България.

Тази година в надпреварата участваха 870 състезатели от 37 клуба.

Следващият турнир у нас ще е от 27 до 30 април. България (Варна, Кранево) ще бъде е на 13-я Европейски шампионат по шотокан карате. Страната ни ще е представена от около 150 състезателя във всички възрастови групи.