Елфин Еванс (Великобритания, Тойота) спечели рали Хърватия, четвърти кръг от Световния шампионат по автомобилизъм на различни настилки. Победата бе първа за 34-годишния уелски пилот от 18 месеца насам. За последно той триумфира във Финландия през 2021 година.

Празненствата бяха приглушени след от смъртта миналата седмица на ирландеца Крейг Брийн. Пилотът от Хюндай загина в катастрофа по-рано този месец при тестове за рали Хърватия.

Успехът на Еванс му позволи да се изравни на върха в общото класиране с френския си съотборник Себастиан Ожие с по 69 точки.

"Работихме за това от дълго време, но изненадващото е колко малко значи в този момент. Липсва ни нашият приятел, а след концентрацията през уикенда и веднага след финала, това е единственото, за което всички мислим“, призна Еванс, визирайки трагедията с Брийн. 

Той бе изписал името на починалия си колега от едната страна на автомобила си.

"Обещахме на семейството на Крейг, че ще се насладим на уикенда и успяхме, но вече отново мислим за него в момента“, добави победителят.

На второ място завърши От Тенак (Естония, Форд) на 27 секунди от победителя, а третата позиция зае Есапека Лапи (Финландия, Хюндай) с изоставане от 58.6 секунди, като това е първи подиум за него за сезона.

Световният шампион Кале Рованперя (Финландия, Тойота) се нареди четвърти на 1:18.3 минути, а Ожие финишира на пети с изоставане от 1:28.0 минути. Той взе и 3 бонус точки от финалния етап.

Тиери Нювил (Белгия, Хюндай), който бе водач след петъчните етапи, но катастрофира в събота, се завърна днес и заслужи 5 точки за спечелването на последната скоростна отсечка.

"Много съм разочарован за отбора и за нас след всичко, което се случи. Знаете, моментът е труден. Наистина искахме да победим, искахме да направим Крейг горд, но пропуснахме възможността. Дадохме всичко от себе си", каза Нювил.

Той вече е пети в общото класиране с 58 точки след Ожие, Еванс, Рованперя с 68 и Тенак с 65, като петимата пилоти се нареждат в рамките на 11 точки.

Следващият кръг от Световния шампионат е рали Португалия между 11 и 14 май.