Кениецът Келвин Киптум спечели титлата от Лондонския маратон с нов рекорд на трасето и второ най-добро време в историята. Той измина дистанцията от 42.195 километра за 2:01.25 часа.

Втори на почти 3 минути остана сънародникът му Джефри Камворор с 2:04.23, а трети е етиопецът Тамират Тола с време 2:04.59 часа.

23-годишният Киптум, който спечели във Валенсия също с постижение при дебюта си в маратонската дисциплина миналата година, направи пробив на 19-а миля, откъсвайки се със солидна преднина, за да запише второто най-бързо време за всички времена. Той падна на земята изтощен, след като пресече финалната линия. Киптум се измори към края и изпусна световния рекорд на Елиуд Кипчоге с 16 секунди.

"Много съм доволен от резултата. Не знам какво да кажа в момента, просто съм благодарен. Трасето бе много добре, имаше малко дъжд по средата, но всичко беше наред. Обичам да участвам в маратони, това е добра подготовка за мен. Много съм щастлив", сподели победителят.

Сър Мо Фара се класира на девето място в последния си маратон с 2:10:28 часа.

При дамите нидерландката Сифан Хасан направи отлично представяне, въпреки че имаше контузия, за да победи олимпийската шампионка Перес Йепчирчир и защитаващата титлата си Йеламзерф Йехуалав в това, което организаторите казаха, че е най-доброто елитно участие за жени в събитието.

"Никога не съм мислила, че ще завърша маратон и ето, че го печеля. Имах проблем с бедрото, което ме накара да спра. Но след това започнах да се чувствам малко по-добре", призна тя.

Хасан, която е двукратна олимпийска шампионка на 5000 и на 100 метра, завърши за 2:18:33 часа със спринт в последните 500 метра, като изпревари втората Алему Мегерету от Етиопия (2:18.37) и третата кенийка Джепчирчир (2:18.38).

30-годишната Хасан дебютира в маратон. Тя изглеждаше, че има проблем с тазобедрената става след по-малко от час бягане, като изостана, спря и се разтегна, но отново настигна лидерската група малко над 6 километра преди финала.

Рекордните 48 хиляди души се очаква да пресекат финалната линия близо до Бъкингамския дворец от заявените 49 675, които са се регистрирали за състезанието. Броят на участниците е нараснал от предишния рекорд от 43 199 през 2019 година.