България разби Австралия с 29:20 (14:8) в контрола преди стартиращата във вторник Световна купа по хандбал за мъже в Двореца на културата и спорта във Варна (25-30 април).

В течение на срещата разликата достигна и до 14 гола в наша полза, а треньорът Илиян Василев изпробва различни тактически схеми.

Иво Петков отбеляза 5 гола за България, Петко Петков и Росен Колев добавиха по 4, Михаел Иванов реализира 3, а Владислав Йоргов, Джошкун Якубов и все още невъзстановеният от контузия в ръката Никола Генов вкараха по 2.

Към отбора вече се присъедини играещият в елитния френски "Шатр“ капитан Светлин Димитров, който обаче не взе участие в мача. В понеделник пристига и състезаващият се във втородивизионния френски "Маси Есон" Кристиан Василев.

"Момчетата трябваше малко да се успокоят, защото напрежението е голямо. Както видяхме първите 10-15 минути бяха доста стресови. Още веднъж се показа, че момчетата искат да дадат много, но трябва да са спокойни, както се случи след това и нещата приключиха още на полувремето. Хубаво е, че ползвахме различни системи. Ако това беше официален мач щяхме да подходим по друг начин тактически, но ние пробвахме всичко. Има още неща за оправяне. Но най-вече искам да се освободят от този стрес и да почувстват удоволствието от играта. Това са млади момчета, нямат още голям опит и всички искат да се покажат и да се докажат. Доволен съм от мача, който им помогна да разберат за какво говорим“, каза след срещата старши треньорът Илиян Василев.

Наставникът на Австралия Тейп Рамадани пък изказа серия от комплименти към организацията и красотата на Варна и Черно море.

"Тази сутрин се събудих от слънчев лъч, който надничаше през прозореца ми. Дръпнах завесата и видях прекрасното Черно море над което грееше слънцето. Това беше една най-невероятните гледки, които съм виждал от много време. Много ми харесва гостоприемството, всички са приятелски настроени. Хотелът е супер, храната е супер, вече направихме и много приятели и наистина се наслаждаваме да бъдем тук“, заяви Рамадани.

България стартира Световната купа в 19 часа във вторник (25 април) с мач срещу Азербайджан. Отново в 19 в сряда (26 април) срещаме Нигерия.

Откриващият мач на първенството в Двореца на културата и спорта е Малта – Андора от 12:15 часа на 25-и октомври.

Регламентът на Световната купа предвижда състезателите в отборите да бъдат на възраст между 16 и 24 години. В съставите могат да бъдат включени и до трима играчи над 24 години.

Всички мачове от турнира ще се излъчват на интернет страницата b1b.tv, а най-интересните срещи ще може да гледате по телевизия B1B.BOX.