Българката Александра Пехливанова от клуб по шахмат "Пловдив" спечели сребърен медал в групата до 11 години на световните училищни първенства, провели се на остров Родос в Гърция от 14-ти до 22-ри април. 

Пехливанова събра 6,5 точки от изиграните 9 партии, с което спечели отличието. Александра е лидер по международен рейтинг у нас в своята възраст, нещо повече – тя е трета по този показател сред девойките до 14 години.

Преди два месеца тя стана шампионка в родното училищно първенство със стопроцентов резултат, а през миналата година се окичи с държавните титли при момичетата до 10 години във всички дисциплини.

Успехът на Александра Пехливанова е закономерен плод на системна работа, талант и преследване на високи спортни цели. Призово е класирането и на Нора Рашева от СКШ "Плевен XXI".

След стабилен старт и известни колебания в средата на дългата и трудна дистанция, плевенчанката финишира уверено с две победи и едно реми, за да подпечата с 5,5 точки шестото място в света сред девойките до 15 години.