Пилотът от Тойота Елфин Еванс (Великобритания) поведе в класирането след 16-я етап на рали Хърватия, четвърти кръг от Световния шампионат по автомобилизъм на различни настилки, след като досегашният водач Тиери Нювил (Белгия, Хюндай) катастрофира и отпадна от надпреварата.

От Тенак (Естония, Форд), който бе трети след първия ден, вече е втори с изоставане от 25.4 секунди, а третата позиция след съботната надпревара е за Есапека Лапи (Финландия, Хюндай) с изоставане от 55.4 секунди.

Еванс, който за последно ликува във Финландия през 2021 година, не спечели нито една от осемте скоростни отсечки, но оглави подреждането с общо време 2:20:05.7 часа.

Тенак намали разликата от 22.6 секунди на 12.5 в края на 14-я етап, но естонецът по-късно загуби време заради технически проблеми.

Водачът в общото класиране е Себастиан Ожие (Франция, Тойота) е четвърти в рали Хърватия към момента на 1:49.4 минути от първия Елфин Еванс. Той получи едноминутно наказание вчера за това, че предпазният му колан не е бил правилно закопчан, докато колата се е движила във втори етап.

Белгиецът Нювил започна деня с 5.7 секунди преднина пред Еванс, но надеждите му за победа се изпариха след като се подхлъзна от хлъзгавия асфалт в 11-я етап, закачи бетонен блок и след това се удари в крайпътни дървета, причинявайки твърде много щети, за да може екипажът да продължи.