Карлос Алкарас се класира за финала на ATP 500 турнира в Барселона с награден фонд от 2,8 милиона евро.

Защитаващият титлата си от миналия сезон испанец нямаше проблеми срещу 12-я в схемата Даниел Еванс и спечели с 6:2, 6:2.

За титлата Алкарас ще играе със Стефанос Циципас. Гъркът, който е поставен № номер 2, отстрани Лоренцо Музети (Италия) с 6:4, 5:7, 6:3 за два часа и 29 минути.  

Алкарас, който има 22 победи в 24 двубоя от началото на сезона, ще се опита да стане първият тенисист, който защитава трофея си след трите поредни титли на Рафаел Надал от 2016 до 2018 година.

Испанецът и Циципас са играли 3 пъти, а Алкарас е спечелил и трите срещи, включително и на 1/4-финалите в Барселона миналата година.

"Чувствам се наистина комфортно да играя тук в Барселона. Стефанос също направи страхотни мачове. Миналата година имахме пикантен двубой, така да се каже. Знам, че той е наистина добър човек извън корта, така че ще се опитам да забравя всичко, което се случи в предишните мачове, да се съсредоточа върху играта си и да се опитам да спечеля утре", каза бившият № 1.

Циципас и Музети се затрудниха в сервис геймовете си. Гръцкият тенисист реализира 6 от 11-е си точки за пробив, а Музети се справи 5 от 10.

"Беше физически мач. Трябваше да покрием много метри на корта и той направи някои невероятни удари в защита, които наистина изобщо не очаквах. Беше психическо предизвикателство", призна Циципас, който подобри рекорда си срещу Музети до 4:0.

Циципас достигна финала в Барселона през 2018 и 2021 година, като и двата пъти загуби от 12-кратния шампион Рафаел Надал. Испанецът пропусна тазгодишното издание поради контузия на бедрото, заради която е извън игра от януари.