България си осигури участие на Европейското първенство за жени до 17 години, което ще се проведе в Сърбия и Унгария (11-20 юли). Селекцията на Владислав Тодоров спечели и втория си мач от квалификационна група А, на която е домакин, отново с чиста победа 3:0 срещу Словакия. "Лъвиците" са в поток още с Германия и Кипър, като остава единственият състав без загубен гейм.

В неделя от 19:00 часа в последната си среща българките излизат срещу Германия в директен спор за първото място. Битката е по-скоро за престиж, тъй като националките се класират със сигурност като един от първите два отбора в групата.

Сънародничките ни изиграха много силен мач срещу словенките, в който само на няколко пъти загубиха концентрация. Двубоят се игра пред пълните трибуни на столичната зала "Христо Ботев".

Срещата започна точка за точка, но домакините взеха инициативата и с добра игра на сервис поведоха със 17:9. Последва отпускане, което накара Тодоров да вземе на два пъти прекъсване, а след тях волейболистките подобряваха играта си в атака и защита. При първото успяха да направят серия от 7 поредни успешно завършени атака, а накрая затвориха частта при 25:13. Дарина Нанева се отличи с 5 точки и 2 блокади.

С 4 безответни точки започна вторият гейм за България, но последваха отново равностойни минути с размени на точки до средата на гейма. Българките се откъснаха при 20:12 и не дадоха възможност на съперничките си да се върнат до края - 25:16.

Третата част бе най-оспорвана и до средата постоянно един от двата състава изравняваше. При пасив с 9:11 българският отбор направи 5 поредни точки, което се оказа ключов момент и до края, въпреки опитите на Словакия да взе поне този гейм, българките не отстъпиха във водачеството и с леки отпускания в края все пак взеха и тази част с 25:20.

Най-резултатна за домакините бе Лия Млякова с 14, а 10 добави Една Тодорова. Михаела Канова отново бе над всички за Словакия с 15 точки.

Словакия допусна втора поредна загуба в групата, след като в първия мач за деня загуби от Германия с 1:3 гейма (15:25, 15:25, 13:25).