Балкан Ботевград спечели и на теория второто място в редовния сезон на Националната лига. В предпоследния кръг съставът победи Академик Пловдив като гост с 74:67 точки. Ботевградчани са със съотношение 22:7 и не могат да бъдат изместени от позицията от третия ЦСКА, независимо от останалите резултати. "Червените" ще завършат трети, тъй като четвъртият Черноморец няма как да го настигне. В последния кръг Балкан посреща Спартак Плевен, а Академик - ЦСКА.

Мачът започна със серия от 11:2 за гостите, но Академик не позволи по-голямо откъсване и бързо навакса изоставането си, като в края на първата част бе напред в резултата при 20:17. Домакините останаха напред до средата на втория период, когато отново Балкан поведе, а след равностойни минути до почивката отборът имаше само точка преднина при 38:37.

Темпото се запази и след подновяването на играта, като след няколко смени на водачеството всичко остана да се реши в последната десетка след 59:59 в края на третата. Последната част започна равностойно, но серия от 9:2 на Балкан изведе състава напред и стигна до победата.

Пол Джаксън завърши с 16 точки за победителите.

За Академик Томислав Минков записа 13 точки, а с 12 и 5 борби се включи Васил Бачев.