Категорична България на старта си във втора квалификационна фаза за Европейското първенство по волейбол за жени под 17 години. Страната ни е домакин на Група А, а в първата си среща националките победиха Кипър 3:0.

Двубоите от група А се играят в столичната зала "Христо Ботев" и се предават пряко по B1B Box.

Селекционерът Владислав Тодоров заложи на стартов състав Една Тодорова, Дарина Нанева, Лия Млякова, Деница Ангелова, Вяра Парапунова и Виктория Нинова.

Мачът стартира с точка на Млякова и равностойна игра в първите минути. Кипърският тим поведе с 5:2, но при наш сервис резултатът бе изравнен. Така той се запази до 7:7, когато последва силна българска серия от 7 безответни точки за 14:7. Оттук увереността и концентрацията се настаниха в българските редици и "трикольорките" с лекота затвориха гейма при 25:14.

Дарина Нанева бе реализирала 5 точки, а по 4 бяха добавили Калина Венева и Вяра Парапунова.

Трите продължиха със своята резултатност и през втория гейм, подпомогнати от Лия Млякова. Втората част започна ударно за българките, които поведоха с 8:0. Въпреки опитите на кипърките да върнат интригата, нашите момичета поддържаха разлика от поне 5-6 точки, за да вземат и този гейм с 25:20.

Третата част започна с леко предимство за Кипър, но България отново бързо стигна до обрат и след няколко добри атаки да поведе. В тези минути нашият тим записа 8 точки срещу едва 2 за съперника за 14:7. Последва нова силна серия при български сервис и разликата вече беше 10 точки (20:10). Кипърките не се отчаяха и записаха поредица от 5 поредни точки, а Владислав Тодоров взе прекъсване. При подновяването на играта Кипър загуби точка при сервис, но българките не успяха да реализират следващите атаки и допуснаха нови 3 точки да им бъдат взети, което накара треньора да вземе още едно прекъсване. То се оказа успешно и националките ни бързо затвориха срещата, продължила общо 71 минути, след 25:19.

Десет националки успяха да запишат точки срещу Кипър. По 8 точки реализираха Нанева и Парапунова, по 7 Венева и Млякова, а по 6 – Жекова, Тодорова и Ангелова.

Днес България излиза срещу Словакия, а срещата е от 19:00 часа.