Капитанът и легенда на Бетис Хоакин Санчес обяви, че се оттегля от професионалния футбол в края на този сезон. Играчът ще сложи край на дълга и блестяща кариера като играч на "зелено-белите" и в самия испански футбол. 

В момента Хоакин е вторият футболист с най-много мачове в Ла Лига - 615, със само 7 по-малко от Андони Субисарета. Той е рекордьор по срещи с екипа на Бетик с 521 мача досега пред други клубни легенди като Хосе Рамон Еснаола, Хулио Карденьоса или Рафаел Гордильо -400.  

Хоакин е и единственият играч в историята на клуба, който е спечелил две титли с фланелката на Бетис - Купата на Краля през 2005 година и тази през 2022 година. 

Хоакин дебютира на "Сантяго де Компостела" при треньора Фернандо Васкес на 3 септември 2000 година - само на 19 години. Първият му гол е отбелязан на 14 октомври същата година срещу Лас Палмас на стадион "Бенито Виламарин" в мач от второто ниво. 

Хоакин вкара първия си гол във елита на Испания на 9 септември 2001 г. срещу Еспаньол. 

През лятото на 2006 г. Хоакин подписва с Валенсия, където играе пет сезона и също така печели Купата на Краля през 2008 година. Впоследствие той се присъедини към Малага, с която изживя двете най-добри години в историята за отбора на Коста дел Сол, който дори достигна четвъртфиналите на Шампионската лига на УЕФА, точно с Мануел Пелегрини на пейката. 

Единственото му приключение извън Испания се състоя в Италия, в редиците на Фиорентина. Там той постигна две четвърти места в Серия А и също така предлага оптимално представяне.  

Но мечтата на Хоакин беше да се върне у дома. Девет години след заминаването си той се завръща в Бетис. На 1 септември 2015 г. той беше представен на стадион "Бенито Виламарин". В този втори етап, от осем сезона, досега той постигна три европейски квалификации и голямата кулминация - втората Купа на Краля.