Националният обор на България по хокей на лед за мъже постигна втора поредна победа на Световното първенство във втора дивизия на група "В", което се провежда в Истанбул.

Във втория си двубой възпитаниците на старши треньора Томаш Церепко надиграха Нова Зеландия с 7:2 (4:0, 0:0, 3:2).

Хеттрик вкара 44-годишният ветеран Алексей Йотов, а по един гол добавиха Мирослав Василев, Веселин Диков, Константин Диков и Даниел Дилков.

За Нова Зеландия точни бяха Робин Вортанов и Джордан Чалис в последната третина.

"Лъвовете" започнаха много силно, като едва 90 секунди след началото на мача Йотов откри резултата. До края на първия период преднината на "трикольорите" набъбна до 4:0 с попадения на играещия в Германия Василев, отново Йотов и Веселин Диков.

Във втората третина двата състава не успяха да си вкарат, но в третата попадения отново имаше. Константин Диков бе точен за 5:0 в 49-та секунда на третата част, а в деветата минута на периода Йотов оформи хеттрика си.

В ответната атака Вортанов вкара за новозеландците, но Дилков възстанови преднината от 6 гола на българите минута по-късно. В последните секунди на срещата Чалис оформи крайния резултат.

На вратата на България Димитър Димитров спаси 21 шайби от 22 удара за 50 минути на леда, а в последните 10 минути пази Андреа Карабаджаков, който отрази 6 изстрела от 7 към мрежата му.

С успеха България запазва пълен брой от 6 точки след първите си два двубоя. В понеделник националите спечелиха с 4:2 и срещу Мексико. Следващият мач на националите е в четвъртък срещу домакините от Турция, които по-късно днес играят с мексиканците.