Формула 1 работи доста упорито, за да организира състезание в Африка, съобщи президентът на организацията Стефано Доменикали.

За последно автомобилната надпревара бе на Черния континент през 1993 година на пистата "Киалами" в Южна Африка. Според мнозина точно тя е фаворит за домакин на следващия африкнаски старт, който изглежда все по-вероятен. 7-кратният световен шампион Люис Хамилтън е един от тези, които най-много желаят да има надпревара в Африка, но според Доменикали трябва да се свърши още много работа, за да се случи това.

"На 100 % Африка е континент, върху който ние работим много здраво. Но винаги съм казвал, че на първо място трябва да намерим подходящите партньори, както и правилния план. Искам да избегнем вероятността да проведем едно състезание и повече да не се върнем. Работим за намирането на решение, което е най-доброто както за нашия спорт, така и за страната, която ще е домакин", каза той.

Увеличената популярност на Формула 1 в последните години кара все повече държави да искат стартове, а особено голямо е желанието на страни от Източна Азия и САЩ, които могат да предложат много сериозни финансови параметри. Според Доменикали това не е решаващ фактор при определянето на домакините.

"Днес се предлагат големи пари, но нашата задача е да защитим качеството на нашия спорт. Така например е проблем, когато единственото качество на едно състезание остане това, че е историческо. Ние искаме да развиваме нашия спорт. Говоря специално за Монца. Стартовете там винаги са невероятни, но организаторите трябва да инвестират в инфраструктура и в услуги за феновете", допълни Доменикали.