Баскетболистът на Олимпиакос и националния отбор на България Александър Везенков прави отличен сезон с гръцкия тим, което превърна и в основен фаворит за приза MVP на редовния сезон в баскетболната Евролига. Пред Везенков и Олимпиакос сега предстоят срещите от финалната четворка на най-авторитетната европейска баскетболна надпревара.

Пред сръбската медия SportKlub Везенков коментира преди началото на решителната част от сезона, че с Олимпиакос са показали, че са много добър отбор.

"Тренираме добре, а енергията в тима е на много високо ниво. Отборът е сплотен и е като машина - дори и едно парче да липсва, останалите са готови да запълнят дупката", подчерта най-добрият български баскетболист.

Александър Везенков коментира и изявите си с националния отбор и подчерта, че нивото на българския баскетбол не е достатъчно високо.

"Беше наистина страхотно, че имах възможността да играя срещу всички тези играчи от НБА и Евролига ниво. Справихме се добре. Победихме Грузия, загубихме от Черна гора и в крайна сметка не успяхме да се наложим над Белгия. Не знам кога отново ще играем на ЕвроБаскет, тъй като, заради всички тези прозорци, може би няма да успея винаги да помагам на отбора. Българският баскетбол не е на никак високо ниво в момента, дори не е и на средно европейско. Не знам кога отново ще имаме шанс да се класираме за ЕвроБаскет, но се надявам, че няма да ни отнеме нови 10-15 години, за да го сторим.

Не знам колко е светло бъдещето за българския баскетбол, ако всички не се обединят и не работят заедно. В момента не мога да назова имената на трима български играчи, които се състезават зад граница. Не искам да критикувам, но се надявам, че скоро отново ще намерим начин да играем на Европейско първенство", коментира Везенков.

Той говори и за бъдещето си. Според лидера на Олимпиакос евентуално негово заминаване за САЩ и игра в НБА би се случило само при добра възможност.

“НБА е мечта за всеки, който играе баскетбол, но аз не съм от хората, които ще искат да се подвизават там, само за да могат после да кажат, че са го правили. Ако има такава възможност, отборът ме иска и намерим начин да стигнем до предоставяне на шанс, тогава вече нещо може да се направи. Когато говоря за шанс, визирам това да имам възможността да играя и да покажа на какво съм способен", категоричен е Везенков.