Легендата на ЦСКА Аспарух Никодимов сподели пред "Мач Телеграф" очакванията си преди дербито между ЦСКА - София и Левски. Той заяви, че трудностите и сътресенията на "Герена" ще обединят "сините" и този двубой ще е показателен дали "червените" ще имат сили да вземат титлата.

Какви са ви очакванията за предстоящото дерби между ЦСКА и Левски?

Мачът ще бъде напрегнат и за двата отбора, защото всеки от тих има своите цели. За ЦСКА сега е удобен моментът да атакува титлата, която вече толкова години не е печелена и затова за тях това е голям стимул. Левски също ще се бори до последно, защото и те ще искат да участват в евротурнирите. Надявам се да бъде хубав, оспорван и спортсменски мач. Да няма грубости и да стане един празник за България и привържениците на двата отбора. Който е по-добър и има късмет, той ще спечели.

Може ли някой от двата отбора да има предимство? Събитията на "Георги Аспарухов" в последно време ще се отразят ли на футболистите на терена?

Понякога тези случаи на трудности сплотяват хората. Както е негатив в момента, може и да се превърне в позитив за Левски. В този момент хората се мобилизират. Отборът на ЦСКА все още не е стабилизиран. От време на време показват, че могат повече от това, което дават. В последния мач със Славия се видя, че могат да играят на добро ниво, особено през второто полувреме. Имам чувството, че тези момчета, някои от които не са играли още срещу Левски, нямат представа какво представлява този мач за цяла България. Те ще го разберат, но дано да е положителен резултатът.

Какво е ключовото за успех в дербито?

Ключът е да играеш правилен футбол, както казва Станимир Стоилов. Някои от играчите са участвали в тези срещи и трябва да помогнат на колегите си да се мобилизират. Най-важното е да стане хубав и резултатен мач. Играта трябва да радва феновете.

Как ще коментирате ситуацията в Левски?

Не е приятно това, което се случва в Левски. Преди време в ЦСКА ситуацията беше подобна. "Червените" изпаднаха в подобно положение и бяха между живите и мъртвите. В Левски също сега има разправии, но когато стават тези неща всеки търси вината в другия. В тези моменти всеки трябва да се запита дали не носи вина и да помисли къде е сбъркал. Да се изяснят нещата и ако щe продължават нека да си стиснат ръцете и да тръгват напред. Иначе става още по-лошо, а ако загубиш едно такова дерби психиката ти се разклаща още повече. Лошо е в един отбор, бил той Левски, ЦСКА или някой друг, да има такива раздори, а и вътре обстановката става нажежена и единият вика "ти си виновен", другият вика "ти си виновен" и всеки избягва да поема отговорност и става една каша... Независимо, че това става в Левски, някои хора се радват, но аз не се радвам, защото съм изживял такива периоди в моята кариера, особено като треньор и хич не им завиждам на тези момчета.

Колко е важна победата за всеки от двата отбора в това дерби?

Този мач ще покаже дали в ЦСКА са готови да атакуват титлата. Това е моето мнение. Ако сега победят, имат всички шансове. Това се явява много важен мач с Левски, за да запазят дистанцията с Лудогорец и с тях дори могат да си позволят един равен мач, за да ги държат на разстояние. По всяка вероятност другите срещи отборът ще си ги вземе. Така и противникът ще се напрегне много повече и ще бърка.

Кои са козовете на Саша Илич и Елин Топузаков?

В ЦСКА трябва да играят колективно. Те нямат изявени звезди, които да се открояват пред останалите. ЦСКА показаха добър колектив в последната среща със Славия и си помогнаха, за да победят. Играеха опростено и резултата дойде.

Каква е вашата прогноза?

Нямам прогноза. Не може да се каже този двубой как ще завърши. Всеки трябва да си свърши работата и пак не е гаранция, че ще победиш. Понякога играеш много силно, но не печелиш. Зависи какъв ден имаш. Двата отбора са равностойни и няма кой знае каква разлика в двата отбора.