В понеделник и по-точно на втория ден след Великден ще се изиграе 159-то издание на "Вечното дерби“, в което на националния стадион "Васил Левски“ от 17:30 часа ще се изправят отборите на ЦСКА–София и Левски. Двубоят е от 26-ия кръг на Първа лига и в него отборът на Саша Илич влиза като фаворит и лидер в класирането, борещ се за първа шампионска титла от 15 години. На обратния полюс преди срещата е тимът на Левски. Надяващ се за по-предно класиране, но най-вече в борба за своето финансово оцеляване. Клубът от стадион "Георги Аспарухов“ остана без най-успешния си наставник Станимир Стоилов, който напусна заради несъгласието си с управлението.

Специалистът води тима в 62 мача през втория си период на "Герена“, в които "сините“ постигнаха 34 победи, 15 равенства и 13 загуби. Под ръководството на треньор номер едно за 2022 година, "Левски“ спечели и своята 27-ма Купа на България.

Тръгването на Мъри означава, че за втори път Левски остава и без успешното си ръководно дуо "Сираков-Стоилов“. Последният двубой на треньора беше победата срещу Локомотив (София) на "Герена". Първият престои на Станимир Стоилов като треньор в Левски приключи преди повече от десетилетие, отново след мач със столичните "железничари“ и преди "вечно дерби“.

През сезон 2007/2008 "сините“ загубиха от Локомотив на 3 май 2008 година, тогавашният президент на Левски Тодор Батков уволни Мъри и спортния директор Наско Сираков, а следващият мач на Левски беше именно срещу ЦСКА. Тогава двубоят завърши 1:1. След това равенство "армейците“ станаха шампиони, а Левски остана втори – с 16 точки пасив. Подобно емблематично име на треньорската скамейка, но на ЦСКА, си тръгна от "армейците“ преди двубоя с Левски преди година, когато Стойчо Младенов подаде оставка. Временно той беше заменен от Алън Пардю, който пристигна на стадион "Българска армия“ 2 години по-рано, за да бъде съветник по футболните въпроси в клуба.

Двубоите между Левски и ЦСКА често са около Великден през годините.

Първото, което се играе точно на Великден, е от 1966 година. Тогава на 10 април Левски губи с 0:1 от ЦСКА в мач от 19-и кръг. Попадението е дело на Никола Цанев. Няколко години по-късно, на "Велика събота“ – 9 април 1977 година Левски побеждава с 3:1 ЦСКА в мач от 22-ри кръг. Същият е случая от 25 април 1981 година. Левски побеждава с 2:0 ЦСКА отново на "Велика събота“. През 1983 година "вечно дерби“ отново се играе на Великден. На 8 май Левски побеждава ЦСКА с 3:0. В този двубой Емил Спасов реализира гол №100 за Левски срещу "армейците“ в "А“ група.

Прехвърляме се в 21 век.

Първият случай, в който календарът на родния шампионат и църковният се засичат, за да има футболни страсти в "Страстната седмица“, е отново на "Велика събота“ – 7 април 2007 година, когато Левски побеждава с 1:0 ЦСКА. Седем години по-късно, на 21 април 2014 г. – на първия ден след Великден "сините“  губят с 1:3 от "армейците“.

Девет години по-късно предстои нова среща.

Сега разликата между двата отбора е 19 точки, а "сините“ са далеч и от второто място, докато ЦСКА – София е лидер в първенството. С оглед на кризата в Левски и силния сезон за "армейците“, изглежда по-вероятно в понеделник играчите на Саша Илич да направят още една крачка към мечтата за връщане на шампионската титла на стадион "Българска армия“. Успехите на Станимир Стоилов за Купата  и в първия мач от първенството този сезон са първите два поред за Левски, след двете победи през сезон 2018/2019 година. С оглед на моментното състояние не е особено вероятно "сините“ да продължат с положителните резултати срещу ЦСКА и да постигнат трети пореден успех във всички турнири. Противопоставянето между "сини“ и "червени“, което продължава от 1948 година, до неговото 159-то, беше дълго време доминирано от Левски, но от началото на 21 век ЦСКА успя да изпревари Левски и към момента има една победа повече от "сините“ при 45 равенства. В турнира за Купата "сините“ са далеч по-успешни, взимайки 22 от 41 мача.

Във "вечните дербита“ около Великден предимството е 4:2 победи в полза на Левски, а дали това ще се промени по някакъв начин и кой ще е по-доволен след "страстната седмица“, ще стане ясно тази вечер на националния стадион "Васил Левски“.

Ивайло НИКОЛОВ