Американската лекоатлетка в скока на височина Иника Макферсън бе наказана за 16 месеца от Американската арбитражна асоциация, след като е дала положителна допинг проба за забраненото вещество фуросемид. Това е втора санкция заради наличие на непозволен стимулант в организма на участничката от Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

36-годишната Макферсън е дала положителна проба за веществото, което се използва за намаляване на откриването на някои допингови агенти, като анаболни стероиди, на 3 юни миналата година в уринна извънсъстезателна проба.

Спирането на правата ѝ се прилага и от Антидопинговата агенция на САЩ (USADA) и премахва всички нейни резултати и награди от периода.

Макферсън споделя, че нейното нарушение е резултат от употребата на рецепта за предписано за друго лице лекарство, като е смятала, че това е разрешено противовъзпалително лекарство.

Нейните мотиви бяха приети и наказанието бе намалено от две години на 16 месеца.

Санкцията влиза в сила със задна дата от 22 юли миналата година.

Това не е първият път, когато Макферсън се замесва в допинг скандал. На шампионата на САЩ на открито през 2014 г. тя дава положителна проба за бензоилекгонин, основният метаболит на кокаина.