3 индивидуални квоти взеха българските състезатели по спортна гимнастика за Световното първенство, което ще е между 30 септември и 8 октомври в Антверп, Белгия. Визи за шампионата спечелиха Йордан Александров, Кевин Пенев и Палома Спридонова. Тримата имат право да участват в Белгия след представянето си на Европейското първенство в Анталия, където Йордан Александров и Кевин Пенев заеха 46-о и 47-о място в многобоя, а Палома Спиридонова завърши 46-а.

"Хубавата новина е, че ние вземаме 3 квоти за Световно първенство - Палома Минчева Спиридонова, Йордан Александров и Кевин Пенев. Това е успех за нас, защото е изключително трудно да се вземе тази квота за Световен шампионат", казасподели президентът на федерацията Красимир Дунев, който направи и равносметка за участието на българските състезатели на Европейското първенство в Анталия.

"Амбициите и целта ни бяха съвсем други, но за съжаление не се получи това, което искахме. Имахме шансовете да попаднем и при мъжете, и при жените във финала на 24-е. Палома Спиридонова закъса два пъти на греда и за съжаление това не ѝ позволи да попадне на финал. Втората грешка, второто падане на греда бе и треньорска грешка. Треньорът ѝ каза да повтори упражнението и тя отново падна и от там загуби почти две точки. Ако това не се бе случило, тя имаше наистина голям шанс да отиде на финал. Напрежението в мъжкия отбор бе огромно, защото очакванията бяха такива. Целта беше да се класират в "Топ 13" на отборното. Преди две години на Европейското също го имахме този шанс, но го пропуснахме. Сега бяхме много добре подготвени и очаквахме да попаднем сред първите 13. За съжаление, жребият, който бе изтеглен ни отреди да започнем на най-рисковия и труден уред - кон с гривни.  Момчетата бяха доста притеснени и там направихме 3 нарушения, след което веднага настроението падна и беше трудно се продължи, и да очакваме да се класираме", допълни олимпийският вицешампион на висилка от Олимпийските игри в Атланта през 1996 година.

Следващото състезание за националите ще е Световната купа във Варна от 25 до 28 май.

"Палома Спиридонова, Никол Стоименова, Кевин Пенев, както и всички останали състезатели ще участват в тази надпреварата, защото им трябват стартове преди Световното първенство. Седмица след турнира във Варна е световната купа в Осиек (Хърватия), където също ще участват", завърши Красимир Дунев.