Формула 1 е скъп спорт за участващите отбори, но ще поскъпее още в бъдеще, тъй като моторният спорт ще увеличи таксата за новите състави.

В момента ФИА взима такса от 200 милиона долара за всеки, който желае да се включи в надпреварите. Те се приемат от февруари до юни.

Сумата е компенсаторна за настоящите отбори, които участват при потенциални техни финансови загуби, ако друг тим получи част от приходите, насочени към ощетения отбор.

Таксата бе въведена през 2021 година, оценявайки "Уилямс“, който е най-ниско ранкираният отбор от всички 10.

Новата сума може да нарасне до 600 милиона долара, според Motorsport.com.

"Процесът по включването на нов отбор е задействан от ФИА. Под нашето ръководство има възможност да се направи. Но оценката трябва да се направи заедно, за да се види от техническа перспектива, от спортна перспектива, за финансова стабилност и да виждаме голямата картинка, ако нов отбор придаде стойност на лигата, на спорта. Ще има различна позиция. Връщам се към плащането от 200 милиона долара от преди няколко години, защото никой по това време не би предположил, че стойността на този бизнес ще се покачи толкова много. Сега ситуацията е тотално различна. Наша отговорност е да защитим бизнеса по най-добрия начин“, сподели главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали.